Yes! Je hebt het sollicitatiegesprek achter de rug en bent aangenomen bij je nieuwe werkgever. Van harte gefeliciteerd! Uiteraard wil jij de best mogelijke arbeidsvoorwaarden in jouw contract. Wat bespreek je tijdens zo’n arbeidsvoorwaardengesprek en hoe zorg jij dat je alles eruit haalt? Je leest het in deze blog!
Een arbeidsvoorwaardengesprek heb je met je nieuwe werkgever, voordat je in dienst treedt. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek maak je afspraken over de primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden, en soms zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan je loon, de contractsoort, het aantal uren dat je gaat werken, reiskostenvergoeding, et cetera. Na het arbeidsvoorwaardengesprek worden deze afspraken vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Tijdens een beoordelings- of functioneringsgesprek komen de arbeidsvoorwaarden vaak nog eens aan bod.
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek maak je dus afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Hier kun je de verschillende lagen arbeidsvoorwaarden onderscheiden.
Met primaire arbeidsvoorwaarden worden de belangrijkste voorwaarden bedoeld. Deze vormen de essentie van de arbeidsovereenkomst. Denk aan:
Onder secundaire arbeidsvoorwaarden kun je aanvullende voorwaarden verstaan. Deze komen boven op de primaire arbeidsvoorwaarden die je afspreekt. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:
De arbeidsvoorwaarden die minder goed in waarde uit te drukken zijn, zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden worden vastgesteld door je werkgever en zijn vaak voorzieningen of faciliteiten, gericht op jouw welzijn:
Als laatste zijn er ook nog quartaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn bijvoorbeeld een prettige werksfeer en carrièremogelijkheden.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je van tevoren daarom goed in en bedenk wat je uit het gesprek wil halen en welke arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt. In de vacature of cao staan vaak ook arbeidsvoorwaarden, deze kunnen je een indicatie geven van wat je kan verwachten. Tijdens het gesprek kun je terugkomen op deze voorwaarden en er vragen over stellen.
Je hebt je voorbereid en het is tijd voor het gesprek. Luister goed naar je gesprekspartner en zijn aanbod. Vraag door op het aanbod en de tegenargumenten en leg rustig uit wat jij graag wil. Het arbeidsvoorwaardengesprek is geen wedstrijd, houd de sfeer goed en zorg dat je niet gefrustreerd raakt. Samen moeten jullie tot een overeenkomst komen.
Leg altijd uit waarom het voordelig is voor jou én jouw werkgever als je bepaalde voorwaarden krijgt. Waarom wil jij een auto van de zaak? Waarom verdien jij die overwerktoeslag? Noem je sterke punten en resultaten en gebruik deze als argumenten. Zo kan je werkgever bijna niet anders dan akkoord gaan.
Er is altijd ruimte voor onderhandeling tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek, ga niet gelijk in op het eerste aanbod wat je krijgt. Denk er goed over na en stel vragen als je die hebt. Toch kun je niet altijd precies krijgen wat je wil en zul je compromissen moeten maken, stel je dus flexibel op.
Wanneer jij en je werkgever tevreden zijn met de gemaakte afspraken, worden deze vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk om de overeenkomst goed door te lezen, zo voorkom je dat gemaakte afspraken niet goed in het contract staan. Wil je weten wat je kan verwachten in een arbeidsovereenkomst? Klik dan hier!
Wil jij meer weten over het arbeidsvoorwaardengesprek of heb je hulp nodig bij de voorbereiding? Neem contact met ons op en dan zorgen we er samen voor dat je alles uit je gesprek haalt!