/
Salarisonderhandelin...

Salarisonderhandeling, hoe pak je dat aan?

16 juni 2023

Je loopt al maanden met het idee, maar durft niet bij de baas op de deur te kloppen voor extra salaris. Salarisonderhandelingen zijn aangelegenheden die veel werkenden nachtmerries kunnen bezorgen. Wij nemen je in deze blog bij de hand en zorgen ervoor dat je beslagen ten ijs komt.

Wanneer salarisonderhandeling?

Een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan is hét moment om te onderhandelen over je salaris. Dit geldt niet alleen voor een nieuwe baan, maar ook wanneer je een nieuwe functie begint bij je werkgever. Als je promotie maakt binnen het bedrijf waar je op dat moment werkt is het goed om het salaris dat bij de nieuwe functie hoort, te bespreken.

Het beoordelingsgesprek met je manager of leidinggevende gaat onder andere over jouw functioneren en de resultaten die je hebt behaald, en daarmee ook over je salaris. Tijdens het gesprek kun je dus onderhandelen over je salaris. De beste optie is zelf een functioneringsgesprek inplannen. Daarmee laat je zien dat je een proactieve houding hebt en initiatief toont.

Hoe bereid je je voor?

Voordat je aan de onderhandelingstafel plaatsneemt, is het belangrijk om wat zaken op een rijtje te hebben. Met de volgende tips ga je voorbereid het gesprek in en neem je zo de meeste spanning weg.

1: Bepaal je boven- en ondergrens. Je uitgangspunt moet wel realistisch zijn en marktconform. Nu kun je jezelf de vraag stellen: wat is marktconform? Hiervoor kun je de afspraken in de cao checken en bekijken in welke salarisschaal je valt.

2: Zet al je pluspunten op een rij. Wat ben je waard? Beargumenteer dat goed door middel van prestaties en resultaten.

3: Denk na over andere manieren van belonen, zoals: reiskostenvergoeding, vakantiedagen etc. Deze manieren van belonen staan ook wel bekend als secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze soort beloning is niet direct zichtbaar in geld, maar wel in meer vrijheden. Hier vind je meer over secundaire arbeidsvoorwaarden.

4: Leg de afspraken vast. Zo is het voor jou en je manager duidelijk wat er besproken is en kan er geen miscommunicatie ontstaan.

5: Ga niet uit van het salaris van collega’s, dit is hooguit een maatstaf. Het is belangrijker om op je eigen prestaties en resultaten af te gaan.

6: Oefen het gesprek van tevoren. Denk hierbij aan: welke mogelijke richtingen kan het gesprek opgaan? Met welke tegenargumenten kan de werkgever komen?

En nu is het tijd om eens op die deur te kloppen. Goede voorbereiding kan de meeste zenuwen wegnemen. Dus raap moed bij elkaar en zet de stap. Wil je nog meer tips? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Is de salarisonderhandeling niet gegaan zoals je gewenst had en ben je op zoek naar een nieuwe baan? Ook dan kun je bij ons terecht!

Blog salarisonderhandeling

Lees ook: