/
Van werkdruk naar we...

Van werkdruk naar werkplezier: haal meer voldoening uit je werk

04 augustus 2022

Plezier in het werk is ontzettend belangrijk. Het is niet voor niets één van onze kernwaarden. Wij doen er alles aan om al onze (flex)collega’s werkplezier te laten ervaren. Zelf kun jij ook bijdragen aan jouw werkplezier om meer voldoening te halen uit je werk. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Wat is werkplezier?

De definitie van werkplezier is het genoegen dat je tijdens het werken hebt en de voldoening die je uit je werk haalt. Oftewel: het leuk vinden wat je doet, uit jezelf en met plezier doen wat er gedaan moet worden en energie halen uit je werkzaamheden.

Voordelen van plezier in je werk

Een hoge mate van werkplezier brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Je bent productiever en creatiever;
  • Het vermindert je gevoel van werkdruk;
  • Het zorgt ervoor dat jij meer tevreden en gelukkig bent;
  • Je hebt minder stress en daardoor minder kans op een burn-out;
  • Je bent minder vaak ziek;
  • Als bonus: je steekt andere collega’s aan en draagt bij aan een betere sfeer op de werkvloer!

Werkplezier vergroten tips

Om je werkplezier te vergroten is het als eerste belangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt. In welke werkomstandigheden kom jij het beste tot je recht? Welke bedrijfscultuur past helemaal bij jou? Wat motiveert jou? Daarnaast kunnen de volgende tips jou helpen op weg naar meer werkgeluk:

1. Doen wat je leuk vindt

Van het uitvoeren van taken die jij leuk vindt ga jij met meer plezier naar je werk. Meestal zijn dat de taken die bij jou passen, waar jij goed in bent of waar je uitdaging in ziet. Zoek daarom uit wat je leuk en minder leuk vindt in je werk en praat erover met je leidinggevende. Geef aan waarin jij uitdaging zoekt, van welke werkzaamheden je minder wil doen, maar ook welke werkzaamheden je leuk vindt en waar je meer van zou willen doen. De mogelijkheid om je werkzaamheden aan te passen is er niet altijd, maar vaak wel.

2. Zoek uitdaging op

Uiteraard zul je weleens een taak moeten doen die jij rot of te simpel vindt. Blijf jezelf uitdagen met deze werkzaamheden. Stel doelen voor de dag en daag jezelf bijvoorbeeld uit om de taak binnen een bepaalde tijd af te ronden of om het kwalitatief nóg beter te doen dan de vorige keer.

3. Flexibiliteit

In de lunchpauze even sporten, iets later beginnen met werken om je kinderen naar school te brengen of een kwartiertje eerder naar huis gaan omdat je een andere verplichting hebt. In overleg met jouw leidinggevende kun jij hiervan de voordelen plukken. Een baan waarin jij de mogelijkheid hebt om flexibel om te gaan met jouw werktijden, draagt namelijk bij aan jouw werkplezier.

4. Leer je collega's kennen

De werksfeer wordt een stuk leuker als jij goed overweg kan met je collega’s. Vraag ook eens naar hun privéleven. Je zult zien dat je leuke relaties opbouwt en met meer plezier naar je werk gaat.

5. Successen vieren

Nóg één van onze kernwaarden: successen vieren! Heb je een nieuwe klant binnengehaald of een grote klus afgerond? Zorg voor wat extra positiviteit op de werkvloer en ga het vieren! Zo hoor je bij ons de scheepsbel rinkelen bij elk succes, maar je kunt je collega’s bijvoorbeeld ook trakteren op iets lekkers. Laat die taart maar komen!

6. Blijf je ontwikkelen

Wil jij beter worden in wat je al doet of wil je iets nieuws leren? Blijf jezelf ontwikkelen. Zo kun jij je persoonlijke doelstellingen halen, krijg jij extra uitdaging in je werk en houd je je motivatie hoog. Volg dus die ene training die al lang bovenaan jouw lijstje staat!

7. Laat van je horen

Merk je dat er dingen zijn die jouw werkplezier in de weg zitten? Laat van je horen en ga in gesprek met je leidinggevende, vaak valt er wat te regelen!

Zoek jij een baan binnen de metaal, techniek, industrie of logistiek waar je fluitend naartoe gaat? Neem eens een kijkje naar onze vacatures of neem contact met ons op. Jouw baan staat op onze radar!

Werkplezier web - Dujob

Lees ook: