/
Sollicitatiebrief sc...

Sollicitatiebrief schrijven: 6 tips en een voorbeeld

15 maart 2022

Je ziet een leuke vacature waar je op wil solliciteren en je hebt een prachtige cv opgemaakt, top! Nu moet je de sollicitatiebrief schrijven. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? In deze blog lees je alles wat je nodig hebt om een goede sollicitatiebrief te schrijven!

In een sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijf je waarom je in aanmerking wil komen voor de vacature waar je op gaat solliciteren. Een goede motivatiebrief geeft je de kans om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten.

1. Schrijf bij elke vacature een andere sollicitatiebrief

Elke vacature en elk bedrijf is anders. Je gebruikt dus nooit precies dezelfde sollicitatiebrief voor verschillende vacatures. Bekijk de vacature goed, lees wat het bedrijf zoekt in een werknemer en schrijf in je brief waarom dat profiel bij jou aansluit.

Kijk ook naar de ‘over ons’ pagina en de social media kanalen van het bedrijf. Is het een formele of juist een informele organisatie. Wat is hun schrijfstijl, wat zijn hun kernwaarden en wat valt je op aan de bedrijfscultuur. Allemaal informatie die je kunt gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief.

2. Je sollicitatiebrief is geen copy-paste van je cv

Schrijven over je werkervaring van een bijbaan tien jaar geleden of twee paragrafen over een cursus die je hebt gevolgd, kan je overslaan. Dit staat al op je cv. Schrijf over relevante onderwerpen die passen bij de vacature waarop je solliciteert en houd het kort. Maar maak het ook krachtig!

Heb je nog geen cv gemaakt? Lees snel onze blog: Hulp bij cv maken. Hier vind je praktische tips over hoe je een cv kunt maken.

3. Maak de sollicitatiebrief niet te lang

Zoals genoemd in tip 2 wil je de sollicitatiebrief kort en krachtig schrijven. Geen ellenlange pagina’s tekst, maar minimaal een half A4’tje en maximaal een heel A4’tje. Vaak bestaat je sollicitatiebrief uit een opening, motivatie, werkervaring en daarna een pakkende afsluiting. Op deze manier heb je vier paragrafen tekst en zit je al snel aan een A4’tje.

4. Waarom willen we jou aannemen?

In een sollicitatiebrief wil je de aandacht trekken en de lezer nieuwsgierig maken zodat je wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Vermijd daarbij clichés als: ‘deze functie is mij op het lijf geschreven’ of ‘ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit’, deze zinnen zeggen niks over jou als persoon.

Wees in plaats daarvan origineel en enthousiast: wees professioneel, maar een beetje humor kan ook geen kwaad. Vertel hoe jij écht bent en waarom deze baan bij jou past. Schrijf daarnaast ook over het bedrijf. Waarom vind jij het bedrijf interessant? Wat kan jij toevoegen aan het bedrijf?

5. ‘Ik licht mijn motivatie graag toe in een persoonlijk gesprek’

Je kent deze welbekende afsluiter wel. Het zegt precies wat je wil, maar het is weinig sprankelend. Schrijf in de afsluiting een korte samenvatting van je motivatie en schrijf dat je de lezer in het echt wil ontmoeten voor een gesprek. Maak ook de afsluiter niet te lang. Twee of drie zinnen is voldoende. Wees niet bang om je enthousiasme te gebruiken!

6. Controleer je sollicitatiebrief op spelfouten

Je wil professioneel overkomen, spelfouten in je brief zijn dat niet. Lees je brief goed door voordat je deze verstuurt en laat hem ook doorlezen door bijvoorbeeld een familielid of je partner. Zij zien misschien nog punten die je zelf over het hoofd hebt gezien.

Voorbeeld sollicitatiebrief

DJ 2203 voorbeeld sollicitatiebrief - Dujob

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en heb je nog geen sollicitatiebrief? Neem contact met ons op. De consultants van Dujob helpen je graag bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Blog sollicitatiebrief schrijven - Dujob

Lees ook: