/
Sollicitatiegesprek ...

Sollicitatiegesprek voorbereiden: zo doe je dat!

11 november 2021

Je hebt gesolliciteerd op een toffe, nieuwe functie en na het intakegesprek met het uitzendbureau mag je op sollicitatiegesprek komen bij jouw toekomstige werkgever. Super! Wat kun je verwachten van een sollicitatiegesprek en hoe kun je het beste een sollicitatiegesprek voorbereiden? In deze blog geven wij je sollicitatie tips om een goed sollicitatiegesprek voor te bereiden.

Een goed sollicitatiegesprek vergt wat voorbereiding. Ben je goed voorbereid, dan zul je zien dat je goed overkomt en zal jouw toekomstige werkgever een goede indruk van je krijgen. Het zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder het gesprek in gaat. Hoe voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

1. Lees de vacature nog eens door

Soms heb je gesolliciteerd op een specifieke vacature, maar het kan ook voorkomen dat het uitzendbureau een baan voor je gevonden heeft. Lees de bijbehorende vacature nog eens goed door. Op deze manier weet je wat de functie precies inhoudt en of je aan de functie-eisen voldoet. Heb je naar aanleiding van de vacature nog vragen, dan kun je deze altijd stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

2. Ken het bedrijf en je gesprekspartner

Tijdens het intakegesprek heb je vast al meer gehoord over het bedrijf waar je wil gaan werken en je gesprekspartner. Google voor het gesprek nog eens naar het bedrijf. Waar houdt het bedrijf zich mee bezig, hoe is de cultuur binnen het bedrijf en wat zijn relevante ontwikkelingen voor dit bedrijf. Lees je goed in en verdiep je in het bedrijf. Zo kom je tijdens het sollicitatiegesprek niet voor verrassingen te staan.

Bekijk daarnaast ook met wie je het gesprek hebt. Wat weet je al over hem of haar, wat voor functie heeft hij of zij. Door meer informatie op te zoeken over je gesprekspartner weet je wie je tegenover je hebt, deze informatie kun je eventueel gebruiken in het gesprek.

3. Meest gestelde sollicitatievragen

Er zijn veel voorkomende sollicitatievragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Het goede nieuws: je kunt je de meest gestelde sollicitatievragen van tevoren voorbereiden op de deze vragen. Een aantal meest gestelde sollicitatievragen zijn:

  • Vertel eens wat over jezelf?
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Wat zijn je zwakke punten?
  • Waar ben je goed in?
  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

Bereid deze vragen thuis voor. Dit is namelijk hét moment om je gesprekspartner te overtuigen van jouw kwaliteiten

4. Stel zelf vragen

Veel mensen denken dat het stellen van vragen niet gepast is tijdens een sollicitatiegesprek. Maar het stellen van vragen is zeker toegestaan. Sterker nog, het stellen van vragen is juist goed! Het laat zien dat jij goed voorbereid bent en door vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek kom je er zelf ook achter of deze functie echt bij je past.

Vragen die je zou kunnen stellen, zijn:

  • Hoe ziet het team eruit?
  • Wat vind je zelf het leukst aan het werken voor dit bedrijf?
  • Hoe zou je de cultuur omschrijven?

5. Kom op tijd

Een goede eerste indruk maak je maar één keer. Kom daarom op tijd! Bekijk van tevoren de route en kijk of er geen files of wegafsluitingen zijn. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

6. Ga voor de juiste kleding

Wat je het beste tijdens een sollicitatiegesprek kunt dragen, verschilt per functie en per branche. Om deze reden kan het kiezen van de juiste kleding lastig zijn. De regel is wel: liever overdressed dan underdressed. Dit laat namelijk zien dat je representatief bent. Kies nette kleding, maar ook kleding waar jij je prettig in voelt.

Heb jij hulp nodig bij het sollicitatiegesprek voorbereiden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Sollicitatiegesprek voorbereiden - Dujob

Lees ook: