/
Nieuw akkoord op cao...

Nieuw akkoord op cao Metalektro

06 augustus 2024

De nieuwe cao Metalektro is door de meerderheid van de FNV-leden goedgekeurd. Dit betekent dat de nieuwe cao van start gaat en er een aantal verbeteringen op de planning staan. Benieuwd wat dit voor jou als werknemer betekent? Wij nemen je graag mee in de belangrijkste punten vanuit de cao. Lees snel verder!

Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken staan beschreven zoals salaris, dienstverband, vakantiedagen en vergoedingen. Belangrijke afspraken die voor jou als werknemer veel betekenen! De bedrijfstak Metalektro kent vier cao’s: de Basis-cao met daarin het systeem voor arbeidsomstandigheden, de vao-HP, de A+O-cao en de cao-RVU.

De nieuwe cao Metalektro geldt van 1 juni 2024 tot en met 31 december 2025 en bevat een breed scala aan afspraken die bijdragen aan een goede werkomgeving. Dit zijn de belangrijkste punten uit het akkoord:

Verbeteringen van arbeidsverhoudingen

Eén van de focuspunten van de nieuwe cao is het verbeteren van de arbeidsverhoudingen. Er is afgesproken om gezamenlijke bedrijfsbezoeken te organiseren, om zo in gesprek te gaan met lokale vertegenwoordigers van de cao-partijen. Tijdens de looptijd van de cao zullen er minstens vijf van deze werkbezoeken plaatsvinden.

Daarnaast wordt er een plan gemaakt om de samenwerking en communicatie tussen werkgevers en werknemers in bedrijven op lokaal niveau te verbeteren. Dit plan zal specifiek gericht zijn op het versterken van relaties binnen bedrijven en werkplekken, zodat er een betere werkomgeving ontstaat waar iedereen goed kan samenwerken en communiceren.

Stapsgewijze loonsverhogingen

Als werknemer krijg je met de nieuwe cao een loonstijging in drie stappen:

  • Per 1 juni 2024: 2,75% loonsverhoging
  • Per 1 januari 2025: 3,25% loonsverhoging
  • Per 1 juni 2025: 3% loonsverhoging

Pensioenpremie bijdragen

De tijdelijke hogere bijdrage van de werkgever in de pensioenpremie, afgesproken in het vorige cao-akkoord, wordt afgebouwd. Als werknemer ontvang jij in de maanden juni, juli en augustus 2024 een bijdrage van zestig euro per maand bij een voltijds dienstverband. In de maanden september, oktober, november en december 2024 bedraagt deze bijdrage vijftig euro per maand. Vanaf 1 januari 2025 vervalt deze bijdrage.

Flexibiliteit en scholing

Tijdens de periode waarin de cao geldt, is het tijdelijk mogelijk om af te wijken van de vaste salarisverhogingen die in de cao zijn afgesproken. Bovendien wordt de afspraak van tijdelijke ‘proeftuinen’ uit 2022 verlengd, waardoor er ruimte blijft om te experimenteren op de werkvloer. Denk hierbij aan nieuwe werkmethoden, technologieën, processen of manieren om de werkplek te verbeteren.

Daarnaast wordt de cao-scholingsdag verder opgepakt, wat betekent dat jij als werknemer de kans blijft krijgen om je bij te scholen en jouw vaardigheden te blijven ontwikkelen.

Focus op vrouwen in de sector

Er zal een campagne worden opgestart die zich richt op het verbeteren van de toegang tot en het behoud van vrouwen in de sector. Dit initiatief zorgt voor een meer diverse en inclusieve sector. Ook is een doel om meer vrouwen aan te trekken om in de Metalektro-sector te gaan werken. Hiervoor worden er onder andere wervingscampagnes georganiseerd om vrouwen te informeren over carrièremogelijkheden in de sector.

Investeringen in veiligheid en duurzaamheid

Voor de periode 1 januari 2027 tot en met 31 december 2028 wordt er één miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit de ROM om het project ‘5xbeter’ voort te zetten. Dit project richt zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en veiligheid binnen de sector, wat bijdraagt aan een duurzame en gezondere werkomgeving.

Continuïteit van de RVU-regeling

Als de huidige fiscale vrijstellingsregeling blijft bestaan, zullen cao-partijen de RVU-regeling voor de Metalektro voortzetten voor een maximale periode van vijf jaar, van 2026 tot en met 2031. Dit zorgt voor meer zekerheid en flexibiliteit richting jouw pensioen.

Dit waren alle belangrijkste zaken uit de cao per 1 juni 2024 op een rijtje. Alles over de cao vind je op de website van caometalektro.

Heb je nog vragen over de nieuwe cao Metalektro? Neem contact met ons op!

Nieuw akkoord op cao Metalektro - Dujob

Lees ook: