Binnenkort heb je een sollicitatiegesprek, superleuk! Voorafgaand aan het je gesprek wil je graag het sollicitatiegesprek voorbereiden, want een goede voorbereiding is het halve werk. Het goede nieuws: er zijn sollicitatievragen die vaak gesteld worden en deze kun je dus goed voorbereiden. Wat zijn de meest gestelde sollicitatievragen en hoe kun je het beste antwoorden op deze vragen? Je leest het in deze blog!
Het is één van de vragen welke vaak als eerste naar voren komen en welke je altijd kunt verwachten tijdens een gesprek: vertel eens wat over jezelf. Deze vraag wordt door een werkgever gesteld om jou beter te leren kennen als persoon. Hiermee kan hij of zij achterhalen of je persoonlijkheid past binnen de bedrijfscultuur. Hoe je deze vraag het beste kunt beantwoorden?
Begin met jezelf voorstellen: wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je vandaan. Wat doe je bijvoorbeeld naast je werk graag en wat zijn je hobby’s. Wat is jouw passie en wat wil je bereiken. Beantwoord de vraag kort en bondig en wees positief en eerlijk.
Een vraag die ook tot de meest gestelde sollicitatievragen behoort, zijn sterke en zwakke punten. Waar ben je goed in en waar liggen je verbeterpunten. Deze vraag wordt gesteld om jouw zelfreflectie te toetsen. Ook hier geldt weer: wees eerlijk over je sterke en zwakke punten. En onthoud, een zwak punt hoeft niet meteen te betekenen dat je niet wordt aangenomen.
Noem hierbij ook altijd een voorbeeld: waaruit blijkt dat je over dit sterke of zwakke punt beschikt?
Voorbeelden van sterke punten zijn:
Voorbeelden van zwakke punten zijn:
Tip: kies zwakke punten waar je je verder in kunt ontwikkelen. Dat laat zien dat er ruimte is om jouw zwakke punten om te zetten in sterke punten.
Een andere veelvoorkomende sollicitatie vraag is: ‘waarom gaan we jou aannemen?’ Een werkgever wil met deze vraag achterhalen waarom hij of zij juist jou moet aannemen voor de openstaande functie.
Vertel kort en bondig wat jij met jouw kwaliteiten, eigenschappen en ervaring kan toevoegen aan een bedrijf/team of de functies. Waarom hij of zij voor jou moet kiezen in plaats van voor een andere kandidaat. Overdrijf bij het beantwoorden van deze vraag niet en wees eerlijk.
Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Het is een vraag die je vaker terug zult zien komen op een sollicitatiegesprek. Een werkgever stelt deze vraag om jouw ambities te toetsen en kan aan de hand hiervan bepalen of jouw ambities aansluiten bij de ambities van het bedrijf.
Denk voorafgaand aan het sollicitatiegesprek goed na over je ambities of de doelen die je wilt bereiken. Waar sta je over 5 jaar en waar wil je heen? Wat heb je daarvoor nodig? Door van tevoren goed na te denken over je ambities wordt het makkelijker deze vraag te beantwoorden tijdens het gesprek. Hierdoor kom je meteen voorbereid over.
Eén van de meest gestelde sollicitatievragen is de vraag waarom jij solliciteert op deze specifieke functie. Dit is je kans! Met het beantwoorden van deze vraag kun jij jouw enthousiasme uiten voor de vacature. Waarom solliciteer je op deze functie, wat trekt je aan in deze functie en waarom zou jij graag deze functie willen uitoefenen. En waarom wil je dat bij dit bedrijf. Bereid deze vraag van tevoren goed voor. Op deze manier kom je meteen to the point bij het beantwoorden van deze vraag.
Wanneer je solliciteert voor een functie en op dit moment aan het werk bent, kun je deze vraag verwachten: waarom wil je van baan veranderen. Leg duidelijk en rustig uit waarom jij toe bent aan een nieuwe functie, zonder je huidige werkgever naar beneden te halen. Wil jij je bijvoorbeeld verder ontwikkelen, maar is daar geen ruimte voor bij je huidige werkgever, leg dat dan rustig uit. Blijf positief.
Succes met het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek aan de hand van deze meest gestelde sollicitatievragen. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!