/
Zzper worden dit moe...

Zzp'er worden: dit moet je regelen

25 april 2022

Je bent een specialist in de Metaal, Techniek, Industrie of Logistiek en wilt een stap extra zetten. Jezelf verder ontwikkelen, de vrijheid ondervinden en flexibel zijn: daarom heb je besloten om zzp’er te worden. Maar hoe word je een zzp’er, wat komt er allemaal bij kijken en hoe vind je de juiste zzp opdrachten?

In deze blog vertellen we je alles wat je kunt doen om jouw avontuur als zzp'er een kickstart te geven.

Schrijf een ondernemersplan

Het schrijven van een ondernemersplan is niet verplicht, maar het kan wel heel nuttig zijn als je zzp’er worden wil. Met een ondernemersplan breng je de kansen en bedreigingen van je eigen onderneming in kaart en bekijk je wie je potentiële klanten en concurrenten zijn. Ook denk je na over je bedrijfsplan, hoe je je administratie gaat inrichten en hoe je totale kostenplaatje eruit komt te zien. Een ondernemersplan zorgt ervoor dat sommige zaken net wat concreter worden en kan je richting geven als je zzp’er worden wil.

Let op: heb je financiering nodig voor jouw start als zzp’er, dan is het noodzakelijk om een ondernemersplan te schrijven. Jouw potentiële investeerder of de bank krijgt daarmee inzicht hoe jij straks aan je inkomsten gaat komen.

Kies de rechtsvorm die bij je past

Voordat je je kunt inschrijven bij de KVK, ofwel Kamer van Koophandel, is het verstandig om een rechtsvorm te kiezen. Deze rechtsvorm heeft namelijk gevolgen voor jouw belastingverplichtingen en de aansprakelijkheid van je bedrijf. Je kunt kiezen uit verschillende rechtsvormen, maar de meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap. Elke rechtsvorm heeft voor- en nadelen. Lees je dus van tevoren goed in over de verschillende rechtsvormen en kies een rechtsvorm die bij jou als zzp’er past.

KVK inschrijven zzp

Het is zover: jij weet zeker dat je zzp’er worden wil en bent klaar voor de start als zzp’er. Je hebt een bedrijfsnaam én een rechtsvorm gekozen, tijd om je officieel in te schrijven. Via de website van de Kamer van Koophandel kun je met je DigiD inloggen en het inschrijfformulier invullen. Daarna maak je een afspraak bij een KVK-kantoor naar keuze.

De kosten voor de inschrijving bij de KVK bedragen €51,95 en voor €15,60 kun je een uittreksel meenemen. Na de inschrijving bij de KVK ontvang je jouw BTW-nummer.

Maak een zakelijke bankrekening aan

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Met een zakelijke bankrekening houd je werk en privé gescheiden en het geeft je een duidelijk overzicht tussen je zakelijke inkomsten en uitgaven. Daarnaast komt een zakelijke bankrekening natuurlijk professioneel over op jouw toekomstige klanten.

Tip: werk je met een boekhoudpakket of heb je een boekhouder? Dan kun je je zakelijke bankrekeningnummer eenvoudig (laten) koppelen. Je hoeft dan niet meer handmatig te boeken, wat je weer tijdwinst oplevert.

Uurtarief zzp bepalen

Als zzp’er verdien jij vaak meer dan in loondienst. Houd er rekening mee dat je als zzp’er verschillende onkosten maakt, die je in loondienst niet hebt. Denk hierbij aan verzekeringen, je pensioenregeling, een zakelijke rekening, vervoerskosten, opleidingsgeld, telefoonkosten, PBM’s, materialen, et cetera.

Maar hoe bepaal je nu je uurtarief? Bereken wat je aan het einde van de maand wil overhouden en hoeveel uur je per week wil werken. Maak daarnaast een schatting hoeveel kosten je per maand denkt te gaan maken en bereken vanuit daar je zzp’er uurloon.

Zzp verzekeringen

Het zelfstandig ondernemen brengt een aantal risico’s met zich mee. Jij bent nu zelf verantwoordelijk voor de door jou verrichte werkzaamheden. Daarnaast kan ook arbeidsongeschiktheid voorkomen en als je ziek wordt, word je niet meer doorbetaald. Houd hier rekening mee tijdens de start als zzp’er.

Het goede nieuws is dat je je hiervoor kunt verzekeren. Een aantal verzekeringen die je kunt afsluiten als zzp’er, zijn:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Bedrijfsauto verzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Inventaris- en voorraadverzekering
  • Bedrijfsstagnatieverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Ziektekostenverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Pensioenverzekering

Breng jouw risico’s als zelfstandig ondernemer in kaart en bepaal welke verzekeringen je nodig denkt te hebben.

Zzp opdrachten

Wanneer je al werkzaam bent geweest in bijvoorbeeld de metaal of techniek, dan ken je vast wel een aantal opdrachtgevers die graag gebruik maken van jouw diensten en ervaringen. Je netwerk is al wat groter en dat maakt de kans dat jij geschikte zzp opdrachten vindt ook groter. Een netwerk als zzp’er is dan ook ontzettend belangrijk.

Heb je nog niet echt een netwerk opgebouwd als zzp’er, dan kan het vinden van geschikte zzp opdrachten of zzp vacatures lastiger zijn. Via verschillende jobboards kun je zoeken naar zzp opdrachten. Denk hierbij aan Jobbird, Indeed of LinkedIn. Daarnaast kun je vaak ook bij uitzendbureaus terecht.

Zzp opdrachten: opdrachtovereenkomst

Heb je een geschikte zzp opdracht gevonden? Superleuk! Maak duidelijke afspraken met de klant over het aantal uur dat je bij deze klant werkt, het uurtarief, de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de klant en jouw eigen werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

Leg deze afspraken altijd vast in een opdrachtovereenkomst. Dit is een overeenkomst tussen de werkgever en jou als zzp’er en hoeft helemaal niet ingewikkeld te worden. Het zorgt er wel voor dat je een aantal zaken als zzp’er goed indekt.

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn voor jou als zzp’er niet verplicht, maar maken direct duidelijk welke rechten en plichten jij en jouw klant hebben. Stuur daarom bij een opdrachtovereenkomst altijd de algemene voorwaarden mee. Een klant weet door de algemene voorwaarden beter waar zij aan toe zijn en jij verkleint hiermee de kans op risico’s.

Juiste materialen en PBM’s

Nu je uit loondienst bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste materialen en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Zorg ervoor dat je over de juiste materialen beschikt. Durf te investeren in materialen, hierdoor kun je namelijk efficiënter werken.

Wij wensen je veel plezier en succes tijdens de start van jouw avontuur als zzp’er. Heb je vragen tijdens jouw start? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Blog zzper worden - Dujob

Lees ook: