/
Hulp bij cv maken al...

Hulp bij cv maken: alles wat je wilt weten over een cv

09 februari 2022

Je kent het wel: je bent op zoek naar een nieuwe baan en komt in contact met een toekomstige werkgever of uitzendbureau. Tijdens dit proces wordt er gevraagd naar jouw cv, ofwel curriculum vitae. Maar wat is een cv eigenlijk, hoe maak je een cv en welke onderdelen bevat een curriculum vitae? In deze blog leggen we het je graag uit, lees snel verder!

Een curriculum vitae betekent ook wel levensloop. Het is een document, van vaak een pagina, waarin jij je werkervaringen en relevante opleidingen laat zien. Je kunt het ook wel zien als een korte samenvatting van opleidingen en werkzaamheden die jij tot nu toe hebt gevolgd of gedaan.

Hulp bij het cv maken

Je weet nu precies wat een cv is. Maar hoe maak je een professioneel cv en welke onderdelen komen er in het cv terug? De volgende items moeten in ieder geval een plekje krijgen op jouw cv:

1. Jouw persoonlijke gegevens

Wie ben je, waar kom je vandaan en hoe kunnen mensen jou bereiken. Onder het kopje persoonlijke gegevens kun je jouw contactinformatie vermelden, zoals je voornaam, achternaam, adres, woonplaats, telefoonnummers, e-mailadres, geboortedatum, geboorteplaats en nationaliteit. Daarnaast kun je hier vermelden over welke soorten rijbewijs je beschikt en kun je de link naar je LinkedIn-profiel plaatsen.

Let op: vermeld nooit je BSN op je cv. Deze gegevens kun je doorgeven wanneer je bent aangenomen voor de functie.

2. Een persoonlijk profiel maken

Een persoonlijk profiel is een belangrijk onderdeel van je cv. In het persoonlijk profiel of een profielschets krijg je de kans om jezelf kort voor te stellen en de aandacht te trekken van een potentiële werkgever. Laat de potentiële werkgever in maximaal zeven zinnen zien wie je bent, wat je kunt en/of wat je ambities zijn.

Leuk feitje: wanneer je een persoonlijk profiel vermeldt op je cv, is de kans groter dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

3. Een goede foto voor je cv

Een foto geeft altijd een indruk van wie je bent en hoe je eruitziet. In principe gaat het in je cv om je werkervaringen en wat je kunt, niet om hoe je eruitziet. Een foto op je cv is daarom ook niet verplicht. Je kunt dus zelf kiezen of je een foto op een cv plaatst, of niet.

Plaats je wel je foto op het cv, zorg er dan voor dat je een duidelijke, scherpe en professionele foto kiest.

4. Relevante werkervaring

Eén van de belangrijkste dingen op je cv is natuurlijk je werkervaring. Benoem de werkervaring die je tot nu toe hebt opgedaan. Benoem in welke jaren en maanden je bij welk bedrijf hebt gewerkt en geef aan welke functie je daar hebt beoefend. Daarnaast moet je ook nog kort vermelden voor welke werkzaamheden jij voornamelijk verantwoordelijk bent geweest.

Ben jij op zoek naar je eerste baan, beschrijf dan welke relevante stages jij hebt gevolgd of welke relevante bijbanen jij hebt gehad.

5. Relevante opleidingen

In sommige functies zijn relevante vooropleidingen heel belangrijk. Benoem daarom altijd welke opleidingen en cursussen je hebt gevolgd, in welke periode je deze hebt gevolgd en bij welke school je dit hebt gedaan. Je kunt hier ook vermelden welke diploma’s of certificaten je hebt behaald. Zet hier ook het jaartal van het behalen van deze opleiding of cursus bij.

6. Welke vaardigheden zet je op je cv?

Naast je werkervaring en relevante opleidingen is het natuurlijk van belang dat mensen weten wat jouw vaardigheden zijn. Ben je bijvoorbeeld gespecialiseerd in TIG-lassen, kun jij enorm goed heftruck rijden of ben jij een expert in stucen, deze items wil een toekomstige werkgever graag weten. Vermeld deze dus kort en bondig op je cv.

Daarnaast kun je hier ook aangeven welke talen je spreekt of met welke systemen je goed overweg kunt.

7. Welke vaardigheden zet je op je cv?

Ook de nevenactiviteiten zijn een belangrijk onderdeel van je cv. Het kan ervoor zorgen dat jij ten opzichte van andere kandidaten nét een streepje voor kunt hebben. Nevenactiviteiten maken een cv niet alleen persoonlijk, het geeft ook een goede indruk van wie je bent als persoon en het geeft extra gewicht aan de rest van de items op je cv.

Vaak zijn nevenactiviteiten vrijwillig en dragen deze bij aan ontwikkeling. Ben je actief bij een politieke partij, zit je in de organisatie van een event, doe je vrijwilligerswerk voor de lokale voetbalclub, dan zijn dat allemaal items die je op een cv kunt zetten.

8. Referenties

Aan het einde van je cv kun je referenties vermelden. Referenties zijn personen waarmee jij gedurende je loopbaan mee hebt gewerkt en die hun mening kunnen geven over jouw functioneren. Het is dus goed om referenties op je cv te zetten, waarmee je een prettig hebt samengewerkt. Let op: een toekomstige werkgever mag alleen referenties nabellen als je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Tip: Vraag je referent altijd of hij voor jou als referentie wil optreden en of jij de gegevens van deze persoon op je cv mag vermelden.

Tips voor het maken van een cv

  • Houd je cv kort en bondig
    Houd je cv kort en krachtig. Zorg ervoor dat je cv maximaal 2 pagina’s is, en nog liever één pagina. Door deze lengte aan te houden, zorg je ervoor dat het belangrijkste op je cv staat.
  • Relevantie
    Houd rekening met de relevantie van de items op je cv. Zijn bepaalde items minder relevant voor de functie waarop je solliciteert, haal deze dan van je cv af. Dat zorgt er meteen voor dat je je cv kort en bondig houdt.
  • Laat je cv checken door anderen
    Laat je cv, voor je deze met je sollicitatiebrief meestuurt, even checken door iemand anders. Vaak zie je door jouw inspanningen de ‘foutjes’ niet meer. Een kleine spellingscheck voor vertrek, kan net dat verschil maken.
  • Let op de volgorde
    Plaats je werkervaring in volgorde van nieuw naar oud, net als je opleidingen. Op deze manier staat altijd de relevante informatie voor de functie waar je op solliciteert, meteen bovenaan.
  • Curriculum Vitae opmaak
    Een mooi cv kan ervoor zorgen dat jouw cv opvalt tussen andere cv’s. De juiste cv opmaak kan daarom jouw cv een stuk aantrekkelijker maken. Maar met welk programma kun je het beste en cv maken. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, bijvoorbeeld in Canva, PowerPoint, Word of Photoshop. Kies een manier die bij je past!

Cv voorbeeld

Cv maken - Dujob

Wil jij een professioneel cv laten maken, dat kan bij Dujob! Ben je op zoek naar een nieuwe baan en heb je nog geen cv? De consultants van Dujob helpen je graag bij het maken van een cv.

Blog hoe schrijf ik een cv - Dujob

Lees ook: