/
Functioneringsgespre...

Functioneringsgesprek: zo bereid jij je goed voor

26 augustus 2022

Het is bijna zover: je functioneringsgesprek. Voor velen spannend, maar dat hoeft niet zo te zijn! Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. In deze blog lees je wat het functioneringsgesprek is, welke vragen vaak gesteld worden en geven we je drie tips om je goed voor te bereiden. Zo wordt jouw volgende functioneringsgesprek een makkie!

Wat is een functioneringsgesprek?

Het functioneringsgesprek, ook wel voortgangsgesprek genoemd, voer je meestal jaarlijks of tweejaarlijks met je leidinggevende of werkgever. Het is een gelijkwaardig gesprek en niet bedoeld om jou te beoordelen. Tijdens het functioneringsgesprek worden vragen gesteld over de voortgang van je werkzaamheden en wordt er geëvalueerd. Ook krijg je de kans om zelf onderwerpen aan te kaarten.

Het doel van een functioneringsgesprek

Nu je weet wat een functioneringsgesprek is, is het ook handig om te weten wat het doel van een functioneringsgesprek is. Het hoofddoel van dit gesprek is feedback. Hoe doe jij je werk en hoe functioneer je nu eigenlijk en hoe gaat de onderlinge samenwerking. Je bespreekt wat (nog) beter kan en maakt samen doelstellingen voor de toekomst. Ook jouw werkplezier, ontwikkeling en eventuele doorgroeimogelijkheden komen aan bod.

Het verschil tussen een functioneringsgesprek en een evaluatiegesprek

Het functioneringsgesprek wordt vaak verward met het beoordelingsgesprek. Waar het functioneringsgesprek een tweezijdig gesprek is om jouw functioneren en het bedrijf te verbeteren, gaat een beoordelingsgesprek over jouw prestaties over een bepaalde periode. In een beoordelingsgesprek kijk je met je leidinggevende naar hoe je je werkzaamheden hebt uitgevoerd en naar de arbeidsvoorwaarden.

Veel gestelde vragen

De vragen die gesteld worden door leidinggevenden tijdens een functioneringsgesprek verschillen in elk gesprek en op elke werkplek. Toch zijn er vragen die vaak terugkomen:

  • Hoe vind je je werk en ben je tevreden over je functie?
  • Zijn er werkzaamheden die minder goed gaan? Hoe komt dat?
  • Waar ben je het meest trots op? Wat vond je het leukst om te doen?
  • Hoe vind je dat je werk is gegaan?
  • Waar ben je tevreden over en waar minder tevreden?
  • Waar ben je goed in? En waar minder goed in?
  • Hoe kun jij nog beter worden in je werk?
  • Waarin en hoe wil jij je ontwikkelen?
  • Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s? Hoe zou je dat kunnen verbeteren?
  • Wat is jouw bijdrage aan het team?
  • Hoe ervaar je de werksfeer?
  • Hoe vind je de samenwerking tussen jou en je leidinggevende?
  • Zijn er verbeterpunten voor de organisatie, samenwerking, etc.?

3 tips voor een goede voorbereiding

Het is handig om je goed voor te bereiden op het functioneringsgesprek. Zo kunnen jij en je leidinggevende een gesprek voeren dat ook écht waarde toevoegt. Hieronder drie tips:

1. Fris je geheugen op

Heb je al vaker een functioneringsgesprek gevoerd bij je huidige werkgever? Vergeet dan niet om deze verslagen door te nemen. Zo weet je weer hoe het gesprek verloopt, wat jullie toen hebben besproken en welke doelen jullie gemaakt hebben. Als dit je eerste functioneringsgesprek is bij je werkgever dan kun je van tevoren vragen hoe het gesprek eruit ziet, zodat jij weet wat je te wachten staat.

2. Hoe functioneer ik?

Denk alvast na over je eigen functioneren, maar ook bijvoorbeeld over verbeterpunten voor het bedrijf, de samenwerking met je collega’s en je leidinggevende, waar jij je in wilt ontwikkelen, wat je nog zou willen doen tijdens je loopbaan, enzovoort. Daarnaast kun je de bovenstaande veel gestelde vragen gebruiken bij de voorbereiding. Bedenk hierbij concrete voorbeelden, doelstellingen en punten.

3. ‘Ik onthoud de punten wel’

Het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent voor zo’n gesprek. Het zou zonde zijn als je daardoor punten vergeet en niet alles kunt bespreken wat je wilt bespreken. Schrijf je punten daarom op en neem ze mee naar het functioneringsgesprek.

Succes met de voorbereiding op jouw functioneringsgesprek! Heb je toch nog vragen over deze blog? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Functioneringsgesprek tips

Lees ook: